Home » D:News » Balene beluga prinse de gheturile fiordului Grise

Balene beluga prinse de gheturile fiordului Grise

Balene beluga prinse de gheturile fiordului Grise
Publicat: 20.05.2008
Aproximativ 20 de exemplare de balene beluga albe sunt prinse intre banchizele de gheata care plutesc in preajma fiordului Grise din apropierea localitatii canadiene Nunavut, declara un oficial al Ministerului Mediului din Canada.

La inceputul acestei luni, prezenta grupului de balene care nu se mai poate deplasa din cauza bancurilor de gheata topite brusc, impiedicandu-le accesul spre Oceanul Arctic, a fost raportata oficialitatilor de catre un vanator local.
Jeffery Qaunaq, sef al Garzii de Mediu din Nunavut, a declarat presei ca balenele respective se afla la distanta de 50 de kilometric fata de cea mai apropiata comunitate a eschimosilor inuiti.
“Am observat ca majoritatea balenelor se afla langa marginea banchizei plutitoare dinspre nord, iar restul exemplarelor inoata printre sparturile de gheata care literalmente umplu fiordul Grise. Pe masura ce incalzirea apei continua speram ca grupul prizonier de balene sa-si croiasca drum printre bucatile de gheata plutitoare pentru a se elibera”, continua acesta.

Nu este prima data cand rezidentii fiordului Grise sunt martori la acest fenomen des intalnit pe timpul verii arctice. In anul 1999 un alt grup de balene a ramas prizonier in apele fiordului. Atunci vanatorii si conservationistii, deopotriva, au spart podul de gheata spre a crea o cale de retragere pentru balene.
Balenele beluga sunt printre cele mai mici specii de balene, principalul lor dusman natural este ursul polar, care in situatiile in care gaseste balene esuate in fiorduri, le ataca si ucide cu usurinta.

Sursa: CBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase