Home » D:News » Schimbarile climei perturba grav comportamentul albinelor si al pasarilor

Schimbarile climei perturba grav comportamentul albinelor si al pasarilor

Schimbarile climei perturba grav comportamentul albinelor si al pasarilor
Publicat: 20.05.2008
Schimbarile provocate climei, cauzate in principal activitatii economico-industriale umane duc printre altele la inflorirea timpurie a plantelor si la caderea tarzie a frunzelor toamna, rezulta dintr-un studiu initiat in urma cu cativa ani.

Unii ursi polari au devenit in instanta canibali, fortati de lipsa focilor si a banchizelor polare, in timp ce in Australia multe specii de pasari au inceput sa cloceasca mult mai devreme decat in mod obisnuit.
Sute de studii anterioare acestuia au evidentiat ca aceste schimbari ale variabilitatii termice pe plan mondial se datoreaza asa-numitei Anthropogenic Global Warming, cu alte cuvinte, activitatii umane.

A existat o stransa legatura intre variatiile temperaturilor globale din intervalul 1970-2004 si schimbarile suferite de plante si animale, precum si topirea ghetarilor polari si scaderea nivelului lacurilor situate in zonele aride.

“Nivelul ghetarilor, linia tot mai scazuta a zapezilor alpine, schimbarea comportamentului pasarilor, incoltirea timpurie a ierbii, toate acestea sunt schimbari provocate de activitatea industriala a oamenilor”, afirma Dr. Cynthia Rosenzweig din cadrul NASA.
Pe plan mondial, se observa in ultimii ani topirea accelerata a permafrostului siberian, inflorirea timpurie a arborelui Ginko Biloba din Japonia, topirea ghetarilor din Anzi si Alpii europeni si multe astfel de semnale de alarma, care certifica dezechilibrul temperaturilor globale.

Sursa: ABC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase