Home » D:News » Construirea unei centrale electrice dezbina indienii Navajo

Construirea unei centrale electrice dezbina indienii Navajo

Construirea unei centrale electrice dezbina indienii Navajo
Publicat: 28.05.2008
Cu toate ca pe teritoriul indienilor Navajo din S.U.A. exista deja o centrala electrica veche pe baza de carbune, intentia autoritatilor de a construi o alta, mult mai moderna, nu este bine primita de o parte dintre inteleptii tribului.

Proiectul construirii noii centrale costa aproximativ 3 miliarde dolari si este cea mai scumpa investitie de pana in prezent, care va fi definitivata in interiorul teritoriului apartinand de drept triburilor de amerindieni.
Centrala Desert Rock Energy Facility este considerata de autoritati drept un mijloc extraordinar de a invigora economia natiunii Navajo, care isi are teritoriile deopotriva in statele New Mexico, Arizona si Utah.
Sustinatorii acestui proiect asigura conducatorii natiunii Navajo ca noua centrala le-ar putea aduce indienilor venituri de peste 52 milioane dolari annual, precum si crearea a 400 de locuri de munca in zone din rezervatii unde somajul atinge cifra de 50%.

Pe de alta parte, sefii comunitatii indiene se tem de faptul ca tot acest plan ar fi o manevra a autoritatior, care doresc sa exploateze aproape gratis rezervatiile indiene. Subsolul din aceasta zona este deosebit de bogat in gaze naturale, uraniu si carbune sarac in sulfuri, foarte valoros, deoarece arde curat, fara poluari majore ale aerului.
Harry Walters, un istoric si antropolog cultural din cadrul Dine Colledge din Tsaille, Arizona explica refuzul batranilor tribului prin faptul ca atunci cand autoritatile au mai incercat, in trecut, sa exploateze uraniul din rezervatii, mai precis in decadele anilor 1950 si 1970, foarte multi indieni Navajo s-au imbolnavit de boli de plamani, cancer , si o buna parte din ei a murit la scurt timp dupa deschiderea  minelor de uraniu.

Cu toate ca unii membri mai tineri ai comunitatii Navajo sustin ideea deschiderii centralei, toti expertii de mediu americani care au studiat problema se opun categoric.
“Nu exista nici o centrala pe carbuni care sa nu polueze masiv , in ciuda asa-ziselor tehnologii noi, centralele acestea polueaza iremediabil si in plus accentueaza emisiile de carbon si implicit incalzirea globala”, declara Theodore Spencer, climatolog in cadrul Natural Resources Defences Council.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase