Home » D:News » Templu egiptean misterios descoperit sub apele Nilului

Templu egiptean misterios descoperit sub apele Nilului

Templu egiptean misterios descoperit sub apele Nilului
Publicat: 28.05.2008
Arheologii egipteni au descoperit un portal apartinand unui templu necunoscut pana acum, chiar sub apele Nilului. Portalul conducea odinioara catre un sanctuar dedicat zeului fertilitatii in mitologia egiptena, Khnum, anunta Zahi Hawass, secretar general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt.

Constructia a fost descoperita in regiunea Aswan in timpul primei expeditii din istorie de observare a adancurilor Nilului. Operatiunea a fost lansata la inceputul acestui an, declara autoritatile.

Chiar daca portalul este mult prea greu pentru a fi mutat, arheologii au reusit sa scoata la lumina un bloc de piatra cantarind aproape o tona. Acest bloc este acoperit cu incriptii care tradeaza originea sa, o perioada situata intre cea de a 22-a dinastie (954 – 712 i.e.n.) si cea de a 26-a dinastie (664 – 525 i.e.n.). Zahi Hawass este, insa, de parere ca blocul ar putea fi mult mai vechi decat pare, stiut fiind faptul ca pietrele din templele vechi erau deseori folosite la ridicarea unor sanctuare noi.

„Descoperirea este extrem de importanta deoarece astfel de artefacte contin, de multe ori, descrieri ale unei lumi de mult apuse”, declara Hawass.

Arheologii spera sa descopera pana in septembrie, data la care operatiunile de observare a adancurilor Nilului ar trebui sa se incheie, mult mai multe obiecte pierdute de-a lungul istoriei. Acestia au programat deja scoaterea la lumina a doua coloane uriase ale aceluiasi templu. Cercetarile specialistilor au scos la iveala si ramasitele unei biserici crestine din antichitate. Acestia sunt convinsi ca Nilul ascunde inca multe secrete, iar astfel de operatiuni ar trebui organizate din ce in ce mai des.

Sursa:National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase