Home » D:News » Primii pesti aveau cordon ombilical

Primii pesti aveau cordon ombilical

Primii pesti aveau cordon ombilical
Publicat: 29.05.2008
Fosila unui peste preistoric, descoperit in Australia, este cel mai vechi exemplu de mama care da nastere unui pui, conform revistei Nature.

Specimenul, care are o vechime de 380 milioane de ani, s-a pastrat cu un embrion atasat de cordonul ombilical. Noua fosila plaseaza aceasta metoda de reproducere cu 200 milioane de ani mai devreme decat se estima initial.
Pana in prezent, cercetatorii credeau ca aceste creaturi sunt capabile sa isi dezvolte puii doar in interiorul oualelor.
Inainte de aceasta descoperire, cea mai veche dovada a acestui tip de reproducere a fost identificata la fosila unei reptile care dateaza din era mezozoica (248 pana la 65 milioane de ani in urma).

Fosila este foarte bine conservata si reprezinta o noua specie de peste, numita placoderma. Se pare ca acestea aveau un sistem remarcabil de reproducere, asemanator cu cel al rechinilor moderni.
Placodermele reprezentau un grup foarte diversificat, iar biologii sunt de parere ca au descoperit cele mai vechi vertebrate cu maxilar cunoscute. Acesti pesti populau marile, raurile si lacurile in perioada devoniana, in urma cu aproximativ 420 milioane de ani.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase