Home » D:News » Australia si Japonia cad de acord, balenele pierd

Australia si Japonia cad de acord, balenele pierd

Australia si Japonia cad de acord, balenele pierd
Publicat: 17.06.2008
Sefii de guvern ai Australiei si Japoniei au cazut de acord asupra problemei vanatorilor de balene. Concluzia finala a discutiilor a fost aceea ca diferentele de opinie referitoare la vanatoarea de balene trebuie sa inceteze, acestea fiind in opinia celor doua parti, principalele obstacole in calea parteneriatelor strategice si economice intre cele doua tari.

Cele doua state s-au angajat sa gaseasca o solutie referitoare la controversa creata de vanatoarea unor animale in pericol, cum este cazul balenelor. Australia a fost principala tara care s-a opus vanatorii de balene la scala industriala, practicata de Japonia in marile antarctice.
Pe de alta parte, Japonia afirma ca pescuitul de balene este o traditie istorica care trebuie perpetuata cu orice pret. Anul acesta paza de coasta australiana a raportat ca flota de pescuit a Japoniei s-a reintors din Antarctica, dupa ce a ucis nu mai putin de 551 de balene pitice cu fanoane, masacru declarat de partea japoneza ca fiind “in scop stiintific si de cercetare”.

Ecologistii se tem ca interesele economice ale celor doua tari se pun in calea protejarii acestor mamifere marine aflate pe cale de disparitie.
Astfel, Japonia este principala piata de export a Australiei. Importurile japoneze din Australia fiind estimate la circa 3,03 miliarde dolari anual.
Diplomatii australieni considera problemele ecologice ca fiind de importanta minora, scopul principal al convorbirilor cu partea japoneza fiind axat pe probleme legate de terorism, energie, schimbari climatice si in primul rand, securitatea surselor de hrana.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase