Home » D:News » Pestii de recif sunt nevoiti sa zboare

Pestii de recif sunt nevoiti sa zboare

Pestii de recif sunt nevoiti sa zboare
Publicat: 19.06.2008
O echipa de cercetatori a descoperit recent modul in care unele specii de pesti din preajma recifilor de corali isi folosesc inotatoarele spre a “zbura” literalmente pe sub apa, reusind astfel sa supravietuiasca curentilor marini foarte puternici din preajma recifelor.

Concluziile studiului efectuat de oceanologul australian Chris Fulton, din cadrul Australian National University, a fost publicat in revista Coral Reef.
Conform acestuia, populatiile de pesti care traiesc in preajma recifilor de coral din cadrul Marii Bariere de Corali, au dezvoltat modificari corporale diferite de cele ale speciilor de pesti care traiesc in largul marilor si oceanelor.
Astfel, unele specii, cum sunt de exemplu pestele papagal si pestele chirurg,  prezinta printre inotatoarele lor una cu o forma unica de aripa.
Acesti pesti reusesc sa inoate prin apa, ca si cum ar zbura, deplasandu-se ondulatoriu sub forma cifrei opt.

“Pestii din preajma recifurilor au de-a face zilnic cu valuri violente care se izbesc neincetat de recif, generate de puternicii curenti marini din zona. Daca nu ar fi dezvoltat aceasta abilitate de a se deplasa pe sub apa in viteza, cu miscari asemanatoare zborului, speciile de pesti de aici ar avea mult de suferit”,  concluzioneaza Chris Fulton.
“Situatia ar fi  fost deosebit de dificila pentru acesti pesti, in cazul in care nu ar fi gasit o metoda sa evite valurile violente care-i pot zdrobi de recif. Ar fi ca si cum noi, oamenii, am avea de infruntat zilnic cate o tornada”, continua acesta.

Sursa: Discovery Channel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase