Home » D:News » Un vas de razboi britanic a fost descoperit in lacul Ontario

Un vas de razboi britanic a fost descoperit in lacul Ontario

Un vas de razboi britanic a fost descoperit in lacul Ontario
Publicat: 23.06.2008
Prova navei de lupta H.M.S. Ontario, scufundata in anul 1780 in apele lacului cu acelasi nume, a fost descoperita la adancimea de 150 de metri, undeva in apropiere de Rochester, New York.

H.M.S. Ontario s-a scufundat pe data de 31 octombrie 1780, in timpul Revolutiei Americane de Independenta. In acea zi, o furtuna brusca a dus la scufundarea acestei nave, in timp ce transporta 120 de persoane pe ruta Niagara – Rochester. Construita in statul New York in anul 1780, nava de razboi Ontario a avut ghinionul sa se scufunde in decursul aceluiasi an, fara sa aiba timp sa intre macar intr-o singura lupta.
Jim Kennard, unul dintre cercetatorii care au descoperit epava, a estimat ca pentru a fi scufundata o nava de aceste proportii, vantul trebuia sa aiba o viteza de peste 97 km/h.

Nava s-a pastrat in conditii excelente, o parte din mobilier si obiecte de uz comun, arme si unelte putand fi recuperate aproape intregi, aflandu-se intr-o stare care permite cercetatorilor sa studieze in detaliu aspectele vietii de zi cu zi de la bordul acestei nave.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca pastrarea in conditii remarcabile a navei  se datoreaza faptului ca la adancimea de 150 metri, lipsa oxigenului a dus la conservarea lemnului si a altor mateiale usor degradabile in apa.
Jim Kennard declara ca nava se afla inca in proprietatea Marii Britanii si va ramane in acest loc pana cand oficialii britanici se vor decide sa o excaveze si sa o aduca la suprafata.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase