Home » D:News » Savantii din Antarctica se incalzesc prin metode stravechi

Savantii din Antarctica se incalzesc prin metode stravechi

Savantii din Antarctica se incalzesc prin metode stravechi
Publicat: 24.06.2008
Desi luna iunie este considerata o luna calduroasa, in Antarctica, in aceasta perioada, temperaturile minime pot ajunge pana la minus 30 grade Celsius. In aceste conditii, cercetatorii care lucreaza in cadrul statiilor antarctice se bazeaza pe metode clasice pentru a face fata frigului si depresiilor.

Spectrul apropierii celor mai reci luni ale anului din Antarctica, ingrijoreaza deopotriva atat pe cercetatorii care traiesc de ani de zile aici, cat si pe cei nou veniti in statiunile de cercetare. Lunile august si septembrie sunt, in mod paradoxal, cele mai reci din intregul an antarctic. Atunci temperatura variaza intre minus 40 de grade Celsius pana la incredibila cifra de minus 115 grade.

“Este cu adevarat socant, chiar si otelul pur este casant si fragil, la fel ca ceramica, orice tip de motorina ingheata aproape instant chiar daca este plina de aditivi anti-inghet de ultima generatie, iar daca te aventuezi afara in viscol la temperatura aceasta fara masca pe fata si ochelari speciali, risti sa iti pierzi vederea si chiar sa mori daca respiri direct aerul acesta incredibil de rece…practic iti ingheata bronhiile pe loc”, declara William Leric, meteorolog la statia McMurdo.
Pana in prezent, sobele pe baza de carbuni sau lemne se pare ca au dat cele mai bune rezultate in lupta impotriva temperaturilor extrem de scazute.
Cel mai pretuit aliat al savantilor in sezonul rece antarctic este nimeni altul decat jocul de sah. Cei care au facut popular acest sport al mintii in statiunile antarctice,  au fost nimeni altii decat cercetatorii sovietici, care s-au stabilit aici in urma cu cateva decade.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase