Home » D:News » Franta fata in fata cu problema deseurilor radioactive

Franta fata in fata cu problema deseurilor radioactive

Franta fata in fata cu problema deseurilor radioactive
Publicat: 25.06.2008
Autoritatile franceze se confrunta cu o noua problema, a carei posibila rezolvare poate cauza alte probleme: depozitarea deseurilor radioactive.

“Caut teren cu o suprafata de 100 hectare, pentru a stoca pe o perioada de cateva mii de ani deseuri radioactive cu o activitate redusa, dar cu o durata de absorbtie indelungata”. Asa ar suna unul dintre anunturile Agentiei Nationale pentru gestionarea deseurilor radioactive (ANDRA).
Problema depozitarii deseurilor radioactive rezultate in urma productiei energiei nucleare, ridica o multime de probleme autoritatilor franceze. ANDRA a elaborat un plan care vizeaza 3 115 localitati din 20 de judete ale Frantei. Acestea ar trebui sa faca o evaluare a terenurilor pe care le detin pentru a vedea daca se preteaza conditiilor minime de baza care trebuie indeplinite pentru depozitarea corecta a deseurilor cu un grad ridicat de pericol pentru sanatatea populatiei.

Rezultatul selectiei, bazat pe mai multe criterii (geologie, proiect de dezvoltare  teritoriala, consultatie publica), va fi cunoscut la sfarsitul anului 2010. Deschiderea acestui centru, care va costa statul francez intre 200 si 350 milioane de euro, este prevazuta pentru anul 2019.
Pentru a indeplini conditiile de siguranta si pentru a se asigura ca radioactivitatea deseurilor va scadea in timp, acestea trebuie sa aiba un contact redus cu oamenii si mediul, iar solul trebuie sa fie de formatie sedimentara, argiloasa sau namoloasa. Terenul trebuie sa fie stabil din punct de vedere geologic in urmatorii 10 000 de ani, avand in vedere ca perioada minima de absorbtie a deseurilor este de 5000 de ani.
Desi guvernul francez a promis ca va investi sume mari de bani in dezvoltarea zonei care va gazdui aceste depozite, autoritatile locale au comparat situatia de fata cu povestea mitica a sabiei lui Damocles.

Sursa: Figaro
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase