Home » D:News » Primatele gandesc precum copiii

Primatele gandesc precum copiii

Primatele gandesc precum copiii
Publicat: 26.06.2008
Ce se petrece in mintea unei maimute primate este deseori similar cu modul oamenilor de a gandi, afirma un nou studiu al antropologului suedez Mathis Osvath, publicat in prestigiosul periodic Animal Cognition.

Subiectii principali ai studiului au fost doua femele de cimpanzeu, pe nume Linda si Maria Magdalena, alaturi de un mascul de urangutan denumit Naog.
Scopul studiului a fost acela de a investiga procesele gandirii cognitive la maimutele antropoide.
Celor trei maimute li s-a prezentat fructul favorit, un ciorchine de strugure. Acesta a fost asociat cu o lingura pe care maimutele o primeau pentru a manca supa. Maimutele au facut asocierea necesara si astfel dupa ce mancau strugurele, cereau si lingura de supa.

Cercetatorii au facut un experiment similar in care au ascuns lingura printre obiecte diverse, cum ar fi o jucarie de plus, o galeata de plastic, o fotografie cu o banana, o masinuta de metal. In 11 din cele 12 incercari, cele trei primate au facut asocierea necesara si au ales lingura pe care o asociau deja in mintea lor cu supa care urma la masa. Studiul a aratat ca astfel de maimute adulte au capacitatea de intelegere si discriminare pe care o are orice copil de 4-5 ani.
“Cu toate acestea, maimutele sunt fascinante. Un copil de 4 ani ar muri imediat intr-o padure, pe cand un urangutan sau un cimpanzeu supravietuieste pana la varsta de 60 de ani pe baza capacitatii sale de a cunoaste, recunoaste si asocia obiectele inconjuratoare si activitatile aferente”, declara dr. Osvath.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase