Home » D:News » Trib amazonian atacat cu bombe si mitraliere

Trib amazonian atacat cu bombe si mitraliere

Trib amazonian atacat cu bombe si mitraliere
Publicat: 30.06.2008
Mai multe fotografii si inregistrari video realizate in Brazilia au socat opinia publica internationala dupa ce au aratat mai multi barbati mascati deschizand focul asupra indienilor Makuxi, anunta National Geographic.

Conflictul s-a iscat dupa ce indienii au inceput sa construiasca adaposturi pe un fost teren agricol, trecut de autoritati pe lista terenurilor din rezervatia Raposa Serra do Sol. Se presupune ca atacatorii au fost platiti de Paulo Cesar Quarteiro, primarul unui oras din apropierea rezervatiei si unul dintre cei mai mari fermieri din zona. Reactiile acestuia la adresa indienilor au fost unele dintre cele mai acide, Quarteiro anuntand public faptul ca nu este dispus sa intrerupa activitatile agricole din rezervatie. Zece indieni, dintre care sase aveau sub 18 ani, au fost raniti grav in atacul cu mitraliere si bombe artizanale.

Quarteiro a declarat pentru publicatia O Globo ca nu se afla la fata locului in timpul atacului, dar ca a fost informat de faptul ca indienii ii invadeaza fermele, inarmati cu arcuri si sageti: „Atunci cand angajatii au incercat sa ii indeparteze pasnic, acestia au inceput sa traga cu sageti asupra lor. Astfel s-au iscat reactii adverse si cativa oameni au fost raniti”.

Inregistrare efectuata de Aldenir Kadete, indian Wapichana arata insa cu totul altceva. Circa 20 de atacatori pe motocilete au aparut brusc la fata locului, mascat si inarmati cu mitraliere de asalt si bombe artizanale. Ei au deschis focul asupra indienilor Makuxi lipsiti de orice apare, ranind pe mai multi dintre ei. Imediat dupa atac, Quarteiro a fost arestat, dar a fost eliberat dupa numai 10 zile din lipsa de probe. In locuinta sa, politistii au gasit un veritabil arsenal despre care primarul declara ca nu are, insa, nicio informatie.

Rezervatia Raposa Serra do Sol (1, 7 milioane ede hectare) a fost creata in anul 2005 de presedintele Luiz Inacio Lula da Silva. Circa 19.000 de indieni din diferite triburi, inclusiv 3 grupuri etnice Makuxi, locuiesc pe teritoriul acesteia. Multe dintre triburi sunt inca primitive si comunica in limbaje tribale unice.

Sursa:NationalGeographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase