Home » D:News » Specia urangutanilor se afla intr-un declin accentuat

Specia urangutanilor se afla intr-un declin accentuat

Specia urangutanilor se afla intr-un declin accentuat
Publicat: 09.07.2008
Populatiile salbatice ale urangutanilor din insulele Sumatra si Borneo, cele mai mari rezervoare mondiale ale speciei, se afla intr-un declin mult mai accelerat decat se credea pana in prezent. Aceasta sumbra situatie a reiesit in urma cercetarilor si studiilor publicate in aceasta luna de catre Dr. Serge Wich, din cadrul Great Ape Trust of Iowa si de studiile altor experti, membri ai International Journal of Conservation.

Expertii estimau ca la nivelul anului 2004 populatia de urangutani din insula Sumatra atingea cifra de 7 501 exemplare, pentru ca la un recensamant recent, numarul acestora sa scada la 6 600.
Taierea intensiva a padurilor din aceasta parte a lumii, alaturi de braconaj si traficul ilegal cu pui de urangutani a dus la acesta situatie.
Estimarea unui numar de 54 000 de urangutani in insula Borneo, facuta in 2004, a fost infirmata de ultimile cifre, care indica un numar sensibil mai mic de urangutani in aceasta insula.

Expertii au primit totusi cateva semne incurajatoare referitore la impadurirea si la ocrotirea padurilor ecuatoriale ramase.
Astfel, pierdera habitatului a fost mult diminuata in provincia Nanggroe Aaceh Darussalam.
Unul dintre pericolele aparute in ultimii ani este reprezantat de dezvolatrea culturilor de palmieri in scopul comercializarii uleiului. Pentru a crea noi parcele cultivabile, agricultorii recurg deseori la defrisarea ilegala a padurii.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase