Home » D:News » Cum poti supravietui fara matematica

Cum poti supravietui fara matematica

Cum poti supravietui fara matematica
Publicat: 15.07.2008
O echipa de cercetatori, condusa de profesorul Edward Gibson de la Universitatea din Illinois, a descoperit un limbaj amazonian, folosit de circa 300 de vorbitori, in care nu exista conceptul numerelor, anunta ScienceDaily.

Tribul numit Piraha, care traieste intr-o zona greu accesibila din nord-vestul Braziliei, nu are niciun termen care sa defineasca numarul „1”, asa cum nu are pentru niciun alt numar. Pentru a defini o cantitate, membrii tribului folosesc cuvinte ambigue: „mult”, „putin” sau „cateva”, fara a fi capabili sa defineasca o multime determinata.

„Intotdeauna s-a crezut ca numaratul este o parte indispensabila a psihologiei umane. Iata, insa, ca exista un grup care nu numara. Membrii sai pot invata acest lucru, dar in cultura lor, numaratul este inutil, asa ca au renuntat la el”, declara Edward Gibson.

Testele la care au fost supusi membrii tribului au aratat ca acestia foloseau un termen asemanator cu numarul unu, dar acesta definea orice multime de 1 pana la 4 elemente. Orice multime care avea mai mult de 4 elemente era clasificata cu un termen care putea insemna „mult” sau „cateva”, subiniaza cercetatorul.

Cazul tribului Piraha este unic in lume, desi oamenii de stiinta estimeaza ca ar putea exista si alte comunitati pe glob, probabil inca necunoscute, care nu au definit un concept strict al numaratorii.

Sursa: ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase