Home » D:News » Marte a fost calda si umeda, capabila sa sustina viata

Marte a fost calda si umeda, capabila sa sustina viata

Marte a fost calda si umeda, capabila sa sustina viata
Publicat: 17.07.2008
Timp de milioane de ani, planeta Marte a fost calda si umeda, creand un mediu perfect pentru dezvoltarea formelor de viata, sunt rezultatele unui nou studiu NASA.

Cercetatorii s-au folosit de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, pentru a analiza mai bine suprafata martiana care continea semne de prezenta a apei. Un anumit soi de namol, denumit filosilicat, a fost identificat pe intreaga suprafata, in cratere, vai, formatiuni tip delta si dune.Acest lucru inseamna ca apa a existat in zone variate, sustin cercetatorii.
“La inceputurile planetei, acest mediu era bogat in apa si a fost asa pentru multa vreme”, declara Jack Mustard, geolog la Brown University.

“Cand e vorba de viata, oamenii se gandesc in general la lacuri si oceane, insa crusta de la suprafata este locul in care au luat nastere primele forme de viata. Aici era foarte multa apa, insa aceasta uda doar suprafata”
Era apei  pe Marte se pare ca s-a sfarsit brusc. Olivina, un mineral care se sfarama in prezenta apei, a fost identificat la suprafata stratului de namol care acopera Planeta Rosie.
Studiul va fi publicat in numarul urmator al revistei Nature.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase