Home » D:News » China a primit unda verde pentru importul de fildes

China a primit unda verde pentru importul de fildes

China a primit unda verde pentru importul de fildes
Publicat: 21.07.2008
Conventia Internationala a Comertului cu Animale Periclitate (CITES) a votat recent in favoarea cererii Chinei in privinta reluarii exportului international cu fildes de elefanti. Noua hotarare a avut loc in cadrul ultimei intruniri a CITES din Geneva, Elvetia.

China s-a alaturat Japoniei in demersul lor international, prin care aceste doua state urmaresc aprobarea cumpararii de fildes de elefant din Africa de Sud, Botswana, Namibia si Zambia.
In anul 2007, CITES a autorizat pentru aceste patru state africane vanzarea unei cantitati limitate de fildes pe piata internationala.
Pentru a obtine aprobarea din partea CITES, China s-a angajat ca va cumpara fildes in cantitati mici si doar de la dealeri autorizati, totul pentru a nu incuraja braconajul  elefantilor.

“China a actionat de nenumarate ori eficient atunci cand a fost vorba de protectia cu orice pret a naturii sau de a prinde si desfiinta retele intregi de braconieri locali. Povestea protejarii ursului panda este un  real succes. Toate acestea au cantarit greu in decizia noastra de a acordat credit importului de fildes. In plus, autoritatile chineze au deconspirat multe retele de contrabanda ilegala cu fildes care isi desfasutau activitatea pe teritoriul chinez.”, declara intr-un comunicat de presa Tom Milliken, directorul Traffic, o retea de monitorizare a animalelor salbatice aflate in pericol.

Pe de alta parte, decizia CITES are parte si de contestatori. Unul dintre acestia este Robbie Marsland, directorul britanic al International Fund for Animal Welfare. Acesta declara: “Suntem foarte dezamagiti de decizia CITES de a permite Chinei sa importe fildes de elefant. O astfel de decizie inseamna a juca la ruleta ruseasca soarta a mii de elefanti.”

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase