Home » D:News » Triburile salbatice peruane, amenintate de civilizatie

Triburile salbatice peruane, amenintate de civilizatie

Triburile salbatice peruane, amenintate de civilizatie
Publicat: 22.07.2008
Tot mai multe triburi salbatice, aflate la granita dintre Peru si Brazilia, sunt nevoite sa isi gaseasca noi teritorii in care sa supravietuiasca, datorita defrisarilor masive si a companiilor care cauta petrol si gaze naturale in mijlocul padurii amazoniene, anunta Reuters.

Ziaristii peruani au intervievat o tanara de circa 20 de ani, Delia Pacaya, o membra a unui asemenea trib, care s-a vazut nevoita sa traiasca la mica ferma din rezervatia Murunahua, in apropierea regiunii Ucayali. „In padure au aparut foarte multi taietori de lemne, iar oamenii se tem de ei. Multi sunt extrem de violenti si actioneaza fara stirea politiei”, declara Pacaya in limba traditionala Chitonawa.

Datorita amenintarilor, membrii triburilor au acceptat sa isi schimbe modul de viata si sa traiasca in centrele urbane peruane, dar tot mai multi cad prada bolilor la care nu au imunitate, subliniaza expertii. Se estimeaza ca peste 100 de triburi, care nu au avut contact cu civilizatia, supravietuiesc in padura amazoniana de la granita braziliano-peruana.

Istoria recenta ne arata ca orice contact al triburilor salbatice cu strainii a avut efecte dezastruoase. Peste jumatate din triburile din rezervatia Murunahua au disparut din cauza febrei sau a altor boli care i-au afectat pe indienii nativi.

Sursa: Reuters
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase