Home » D:News » Un sit arheologic a fost descoperit cu ajutorul Google Earth

Un sit arheologic a fost descoperit cu ajutorul Google Earth

Un sit arheologic a fost descoperit cu ajutorul Google Earth
Publicat: 23.07.2008
David Thomas, un student in arheologie al Universitatii La Trobe din Melbourne s-a folosit de programul Google Earth pentru a descoperi, in premiera, din fata computerului, un sit istoric situat intr-o zona ravasita de razboaie din Afganistan.

Folosindu-se de Google Earth, David Thomas a gasit alte 450 de posibile situri arheologice in provincia Registan, situata in apropierea provinciilor Helmand si Kandahar din sudul Afganistanului.
Regiunea a devenit inaccesibila accesului oricarui cercetator din cauza conflictelor miliare dintre fortele guvernamentale afgane si talibani, conflicte care au loc neintrerupt in aceasta zona de peste 7 ani.

Descoperirea lui Thomas a adus noi detalii despre siturile cunoscute, precum si o serie de informatii asupra altor posibile locatii arheologice. Reusind sa faca un zoom la o scara de 100 metri deasupra pamantului, Thomas a fotografiat si a studiat apoi imaginile vizualizate prin popularul program de internet. Printre structurile descoperite se numara ramasite ale unor tabere, sate situate in jurul unor moschei, diguri, resturi coralifere si canale de apa. Cu ajutorul lui Google Earth a fost astfel inclusiv studiat orasul Bust, capitala de iarna a dinastiei Ghaznevizilor, situata pe raul Helmand.
Arheologii francezi au lucrat pentru prima data aici intre anii 1949-1952, dar din cauza razboaielor si a framantarilor politice care au urmat in Afganistan, cercetarile lor au fost sistate.
“Cel mai important lucru este acela ca putem transmite toate informatiile obtinute catre Institutul Afgan de Arheologie, urmand ca ei sa se deplaseze acolo imediat ce luptele se vor sfarsi”, declara optimist, in incheiere, David Thomas.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase