Home » D:News » Cea mai rara acvila din lume a cazut victima unui fermier flamand

Cea mai rara acvila din lume a cazut victima unui fermier flamand

Cea mai rara acvila din lume a cazut victima unui fermier flamand
Publicat: 24.07.2008
Procurorii filipinezi au trimis in fata instantelor un bastinas, acuzat ca a ucis si a mancat o acvila filipineza, considerata de ornitologi ca fiind cea mai rara specie de acvile din lume.

Brian Balom, un fermier de 22 de ani, risca sa-si petreaca urmatorii 12 ani din viata in inchisoare pentru ca a vanat o acvila filipineza (Pithecophaga jeffery).
Aceasta nu este doar cea mai inalta specie de acvila din lume, cu o lungime a corpului de 1,2 m, ci si cea mai rara. Se estimeaza ca mai supravietuiesc circa 250 de exemplare in insulele Luzon, Samar, Leyte si Mindanao, din arhipelagul filipinez.

Povestea a indignat deopotriva opinia publica si autoritatile filipineze pentru ca este vorba de o acvila salvata din captivitate si eliberata in jungla cu scopul de a ajuta, pe cat posibil, redresarea speciei. Acvila a fost recuperata de autoritati in anul 2006 si dupa o perioada de acomodare, a fost eliberata in jungla in luna martie a acestui an.
Ramasitele acvilei au fost descoperite intr-un parc national pe baza semnalelor emise de aparatul de monitorizare cu care a fost echipata pasarea de prada.
Biran Balom a declarat politiei ca a impuscat pasarea cu ajutorul unei arme cu aer comprimat, dupa care a mancat-o pe loc alaturi de prietenii sai. Acesta a mai declarat ca este analfabet si ca nu stia ca aceasta acvila este strict protejata atat de legea filipineza, cat si de legile internationale.

Acvila filipineza este considerata simbolul national al statului Filipine, acesta fiind singurul loc de pe Terra unde poate fi intalnita pasarea de prada.
Secretarul Ministerului Mediului din Filipine a cerut in mod expres ca fermierului sa i se aplice pedeapsa maxima de 12 de ani de inchisoare, pentru a intimida astfel pe viitor orice tentativa de a bracona aceasta specie unicat.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase