Home » D:News » Albinele ajuta la prinderea criminalilor in serie

Albinele ajuta la prinderea criminalilor in serie

Albinele ajuta la prinderea criminalilor in serie
Publicat: 30.07.2008
Oamenii de stiinta au descoperit ca bondarii si criminalii in serie au ceva in comun: le place sa-si tina domiciliul secret si au tendinta sa actioneze in apropierea casei. In prezent, cercetatorii studiaza comportamentul primei categorii pentru a-i identifica mai usor pe cei din cea de-a doua categorie.

Profilul geografic este o tehnica utilizata in politie pentru a identifica infractorii in serie. In realizarea acestui portret, oamenii legii tin cont de doua lucruri importante: aproape toate atacurile au loc in apropierea casei atacatorului, insa intr-o zona de siguranta, pentru a nu risca sa fie recunoscut de vecini sau de cunostinte.
Prin realizarea unei harti a atacurilor, politia poate identifica care este zona de actiune si poate intensifica cercetarile cu precadere in aceasta zona.

Observand un comportament asemanator in cazul bondarilor, care isi formeaza o zona de siguranta pentru a evita ca pradatorii sa-i gaseasca, Nigel Raine de la Universitatea Queen Mary din Londra, impreuna cu o echipa de cercetatori a incercat sa afle in ce mod poate politia utiliza aceste informatii pentru a identifica mai usor infractorii. 
Albinele au fost monitorizate in timpul rutinei lor zilnice care descria drumul intre cuib si flori. Folosind o tehnica de simulare computerizata, acestia au combinat miscarile albinelor cu profilul geografic, descoperind ca acestia pot localiza intrarea in cuibul albinelor, validand astfel tehnica utilizata de politie.
Cercetatorii cred ca tehnica stabilirii profilului poate fi imbunatatita, iar noua descoperire poate fi folosita si pentru localizarea cuiburilor speciilor pe cale de disparitie.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase