Home » D:News » Van Gogh a ascuns portretul unei femei misterioase sub o alta pictura

Van Gogh a ascuns portretul unei femei misterioase sub o alta pictura

Van Gogh a ascuns portretul unei femei misterioase sub o alta pictura
Publicat: 31.07.2008
O noua tehnica permite cercetatorilor din domeniul artei sa vada picturile acoperite de alte picturi. O echipa internationala, din Olanda si Belgia a aplicat cu succes aceasta metoda pentru prima data pe un tablou al lui Vincent van Gogh, intitulat “Petic de iarba”(1887). In spatele acestei picturi se afla o alta, un portret al unei femei.

Faptul ca au identificat aceasta suprapunere de picturi nu i-a mirat foarte mult pe istoricii de arta, deoarece era cunoscut obiceiul lui Van Gogh de a re-picta unele tablouri.
Expertii au estimat ca aproximativ o treime dintre lucrarile sale de inceput ascund alte compozitii.

Tehnica, bazata pe radiatii care emit raze X fluorescente, poate revela picturile ascunse in spatele altora. Aceasta metoda a fost dezvoltata dupa ce cea utilizata pana in prezent, bazata pe radiografia conventionala cu raze X, si-a aratat limitele.
Noua tehnica are avantajul ca fluorescenta masurata este specifica fiecarui element chimic, prin urmare fiecare tip de atom si fiecare pigment al vopselei poate fi indivualizat.

Aceasta reconstructie ii ajuta pe istoricii de arta sa inteleaga mai bine opera lui Van Gogh si mai ales, sa urmareasca evolutia artistica a acestuia. Tabloul se afla in prezent in custodia muzeului Kroller-Muller din Olanda.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase