Home » D:News » Australia, Antarctica si America de nord au format un singur continent

Australia, Antarctica si America de nord au format un singur continent

Australia, Antarctica si America de nord au format un singur continent
Publicat: 01.08.2008
O simpla bucata de granit, indeajuns de mica pentru a incape in palma unui om, este dovada palpabila ca Australia si unele parti din Antarctica erau candva unite cu America de Nord, dupa cum sugereaza un nou studiu.

Unirea, reunirea si deriva continentelor terestre este un proces interesant care s-a derulat de mai multe ori in istoria de 4,5 miliarde ani a planetei Terra. Cel mai recent supercontinent a fost Pangeea, care a inceput sa se fragmenteze, si implicit sa se divida in urma cu 200 de milioane ani in urma. Cateva astfel de supercontinente care au precedat formarea Pangeei au fost grupate de cercetatori intr-un supercontinent initial care a existat acum 1 miliard de ani, denumit Rodinia.

Timp de cateva zeci de ani cercetatorii au fost convinsi ca in acele vremuri America de Nord, Australia si Antarctica erau unite. John Goodge, profesor in cadrul Universitatii Minnesota Duluth, a descoperit undeva in apropierea ghetarului Nimrod din Muntii Transantarctici o mica roca veche de milioane de ani care facea parte din bucata de pamant denumita Laurentia, ce unea pe atunci cele trei continente de astazi. Masuratorile si testele chimice au relevat faptul ca micuta roca din Antarctica are aceeasi compozitie chimica si structura geologica precum rocile de varsta similara descoperite in America de Nord.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase