Home » D:News » Misterul stelelor din apropierea gaurilor negre a fost dezlegat

Misterul stelelor din apropierea gaurilor negre a fost dezlegat

Misterul stelelor din apropierea gaurilor negre a fost dezlegat
Publicat: 22.08.2008
Modul in care stelele tinere se formeaza in apropierea gaurilor negre a reprezentat pentru multa vreme un mister. In prezent, o echipa de astrofizicieni de la universitatile St. Andrews si Edinburgh au anuntat ca au reusit sa descifreze misterul.

Descoperirea a fost facuta in urma simularilor computerizate a unor nori gigantici de gaz care erau absorbiti de gauri negre. Rezultatele acesteia ii pot ajuta pe cercetatori sa inteleaga mai bine originea stelelor si a gaurilor negre mari din galaxie si din Univers.
Oamenii de stiinta s-au intrebat cum este posibil ca stele tinere sa se formeze in jurul unei gauri negre, de vreme ce norii moleculari, locul obisnuit de nastere al stelelor sunt distrusi de puternica forta gravitationala a gaurilor negre.

Simularile computerizate au redat traiectoria acestor nori gazosi in jurul gaurilor negre, facand posibila observarea faptului ca numai o parte a acestuia este capturata in interiorul gaurii neagra, permitand restului sa scape si sa dea nastere unor noi stele. In aceste conditii, stelele care se formeaza in jurul gaurilor negre au o masa mare, forma eliptica si o orbita excentrica. Rezultatele descriu foarte bine doua dintre principalele proprietati ale stelelor tinere aflate in centrul galaxei: o masa mare si o orbita excentrica in jurul gaurilor negre.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase