Home » D:News » Ciocnirea Terrei cu un asteroid poate fi evitata

Ciocnirea Terrei cu un asteroid poate fi evitata

Ciocnirea Terrei cu un asteroid poate fi evitata
Publicat: 25.08.2008
O studenta a Universitatii din Queensland, Australia, a castigat un prestigios premiu international de astronomie cu o solutie cel putin igenioasa de a salva Terra de impactul cu un asteroid gigant, anunta publicatia online TheRegister.

Tema concursului a fost data de uriasul asteroid 99942 Apophis, cel care va traversa orbita Lunii in anul 2029 si se va apropia foarte mult de Pamant, existand riscul ca acesta sa intre in coliziune cu Terra. Chiar daca Apophis nu are decat 270 de metri in diametru, mult mai putin decat cei 15 kilometri pe care i-a avut asteroidul care a lovit Pamantul acum 65 de milioane de ani si care a dus la extinctia dinozaurilor, forta pe care o va genera acesta in cazul unui potential impact ar fi egala cu cea a 110.000 de bombe atomice de genul celei de la Hiroshima.

Solutia oferita de studenta australiana Mary D’Souza, desi neobisnuita, este insa in masura sa ii linisteasca pe cei care se tem de eventualitatea unui asemenea impact. Propunerea sa consta in folosirea puternicelor radiatii solare pentru a pune presiune pe asteroizii giganti si pentru a le modifica acestora traiectoria. Departe de solutia oferita de productia hollywoodiana „Armagheddon”, de a planta puternice bombe nucleare in interiorul asteroidului, Mary D’Souza propune nici mai mult nici mai putin decat infasurarea acestuia in materiale plastice folosite la fabricarea filmelor foto.

„Am putea folosi un satelit care sa orbiteze in jurul asteroidului si care sa il infasoare pe acesta in straturi uriase de material reflectorizant, acelasi material folosit si la fabricarea satelitilor artificiali ai pamantului. Lumina solara care se va reflecta mult mai puternic, pur si simplu va indeparta asteroidul de Soare si de Terra”, a explicat Mary D’Souza in fata comisiei care i-a acordat premiul cel mare.

Teoria sa va fi expusa in luna septembrie a acestui an, la Glasgow, in cadrul International Astronautical Congress, cea mai mare conferinta internationala de astronomie din lume.

Premiul doi a fost oferit unui student german de la Universitatea din Bath, cel care a propus utilizarea undelor electromagnetice pentru a dezmembra asteroidul. De asemenea, propunerea sa va fi analizata de astronomii reuniti la Glasgow.

Sursa:The Register
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase