Home » D:News » Incalzirea globala incepe sa-si arate coltii

Incalzirea globala incepe sa-si arate coltii

Incalzirea globala incepe sa-si arate coltii
Publicat: 29.08.2008
Una dintre cele mai recente evidente a faptului ca incalzirea globala nu este doar o simpla teorie fara dovada, a aparut recent in zona costiera a statului Ghana, tot mai des macinata de valurile oceanului Atlantic.

Probabil cel mai bun loc pentru a se observa si monitoriza procesul de incalzire globala care duce la topirea calotelor polare si implicit la cresterea nivelului marilor si oceanelor, este in dreptul oraselului Totope din Ghana. Fenomenul s-a accentuat dramatic indeosebi in ultima decada cand satenii au fost nevoiti sa-si abandoneze casele din preajma plajelor, din cauza inundarii constante a acestora de catre apele oceanului Atlantic.

“Cand eram tanar, imi amintesc ca trebuia sa ma urc intr-un cocotier pentru a putea vedea oceanul, in prezent, stau in picioare in acelasi loc unde sunt cocotierii pentru a admira oceanul”, afirma Alex Hogarh, un pescar local in varsta de 57 de ani. Acestan afirma ca in fiecare an se poate observa lejer cum oceanul inainteaza incet dar sigur in interiorul continentului negru.
Initial, cercetatorii au crezut ca responsabila pentru aceasta situatie este eroziunea accelerata din zona, pe langa lucrarile unui dig din apropierea localitatii. Insa studiile efectuate in decursul acestui an, au demonstrat ca fenomenul incalzirii globale a dus la inaintarea oceanului inspre interiorul tarii.

Nivelul oceanelor lumii a crescut in decursul ultimilor ani cu circa 30 centimetri pe an. Masuratorile intreprinse de Intergovernamental Panel of Climate Change au acoperit intervalul 1992-2008. Conform estimarilor expertilor, oraselul Totope va fi abandonat peste urmatorii 5 ani, din cauza avansarii continue a oceanului.

Sursa : MSNBC
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase