Home » D:News » Uraganele devin mai puternice de la an la an

Uraganele devin mai puternice de la an la an

Uraganele devin mai puternice de la an la an
Publicat: 04.09.2008
Incalzirea globala va determina uraganele majore sa isi intensifice forta cu peste 30% pana la sfarsitul secolul 21, arata un studiu al cercetatorilor de la Univeristatea din Florida, citat de publicatia britanica TheTelegraph.

Printre uraganele aflate pe lista de studiu a oamenilor de stiinta se afla si Katrina, furtuna uriasa care a lovit Statele Unite ale Americii in 2005, producand 1300 de victime umane si pagube de 80 de miliarde de dolari.

Daca asupra modului in care uraganele isi intensifica forta au existat multe controverse de-a lungul timpului, cercetatorii americani considera ca au gasit raspunsul acestor fenomene.

„Uraganele au devenit din ce in ce mai puternice in ultimii 30 de ani datorita cresterii temperaturii apelor oceanice de suprafata, asta ca un efect direct al incalzirii globale”, declara james Elsner, unul dintre oamenii de stiinta implicati in realizarea studiului.

Statisticile oferite mass-mediei arata ca trendul incalzirii oceanelor este din ce in ce mai puternic. Nu este de mirare ca odata cu cresterea temperaturilor oceanice, intensitatea furtunilor tinde, de asemenea, sa creasca. Conform datelor inregistrate de satelitii artificiali ai Terrei in ultimii 26 de ani, cele mai afectate zone sunt cele din nordul Atlanticului si din nordul Oceanului Indian. La polul opus se afla zona de sud a Oceanului Pacific, zona in care s-au inregistrat cele mai mici fluctuatii in parametrii normali ai intensitatii uraganelor.

Sursa:TheTelegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase