Home » D:News » Satelitii viitorului ne vor citi umbrele pentru a ne identifica

Satelitii viitorului ne vor citi umbrele pentru a ne identifica

Satelitii viitorului ne vor citi umbrele pentru a ne identifica
Publicat: 04.09.2008
Zicala “a-ti fi frica de propria umbra” este pe cale sa se adevereasca. Un nou program dezvoltat de un cercetator roman va permite in curand satelitilor spioni sa identifice din spatiu o persoana, doar analizand umbra acesteia.

Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unui program care va cauta miscari ale umbrelor pe pamant, trecand la identificarea proprietarului prin “citirea” tiparului mersului. Programul va putea fi folosit pentru monitorizarea criminalilor cunoscuti si a teroristilor suspecti, cu ajutorul satelitilor si avioanelor spion. Dezvoltat in cadrul NASA, acesta comporta un mare dezavantaj: este inutil pe timpul zilei, cand lumina solara nu permite formarea umbrelor.

Unii oameni de stiinta sunt de parere ca desi in ultimii ani, imageria prin satelit si tehnologia adiacenta s-au dezvoltat foarte mult, este inca imposibil sa recunosti pe cineva cu siguranta, utilizand doar fotografii captate din spatiu. Imaginile captate cu ajutorul satelitilor sau din avioane, arata doar o imagine a capului, dar privita de sus.

“Lucrurile nu stau chiar asa. Imaginile captate din spatiu ar putea oferi totusi destule informatii pentru a confirma identitatea unui suspect, atata vreme cat tiparul stilului de mers a fost descris in dosarul acestuia.”, declara Dr. Adrian Stoica, de la Nasa’s Jet Propulsion Laboratory din California. Acesta a creat un software care poate cauta si recunoaste umbrele indivizilor prin intermediul  inregistrarilor video aeriene.
Descoperirea doctorului Stoica a fost prezentata in cadrul unei conferinte pe probleme de securitate care a avut loc la Edinburgh.

Sursa: Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase