Home » D:News » Misterul formarii sistemului solar a fost dezlegat

Misterul formarii sistemului solar a fost dezlegat

Misterul formarii sistemului solar a fost dezlegat
Publicat: 10.09.2008
Astronomii care si-au dorit sa vada cum s-a format sistemul nostru solar, in urma cu 4.6 miliarde de ani, si-au vazut visul cu ochii, in prezent.

Observand stelele asemantoare Soarelui, inca de la inceputul formarii lor, cu ajutorul unor telescoape performante, acestia au reusit sa isi faca o idee despre cum iau nastere planetele. Rezultatul observatiilor lor este ca exista sanse foarte mari ca sistemul nostru solar sa nu fie nici unic, nici deosebit.
Cand o noua stea se naste, aceasta lasa in urma sa un nor de gaz si praf care ia forma unui disc. Materialul orbiteaza steaua in sensul rotatiei acesteia, rezultand o imagine asemanatoare inelelor lui Saturn. In acest disc, care in cazul sistemului nsotru solar s-a extins dincolo de orbita lui Neptun, se produc aglomerari ale materiei, care devin, in final, planete.

Cercetatorul Klaus Pontoppidan si colegii sai au folosit telescopul performant din cadrul Observatorului Sud-European pentru a explora astfel de discuri formate in jurul a trei stele tinere. “E ca si cum am fi calatorit cu 4.6 miliarde de ani inapoi in timp si putem vedea cum s-au format planetele din sistemul nostru solar.”, a declarat acesta.

Sursa: Live Science
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase