Home » D:News » Gaura din stratul de ozon este mai mare decat anul trecut

Gaura din stratul de ozon este mai mare decat anul trecut

Gaura din stratul de ozon este mai mare decat anul trecut
Publicat: 17.09.2008
Masuratorile efectuate de World Meteorological Organization (WMO) au dezvaluit un aspect ingrijorator, acela ca gaura din stratul de ozon din atmosfera terestra este mai mare decat anul trecut, desi oamenii de stiinta se asteptau ca aceasta sa isi reduca dimensiunile, anunta Discovery News.

Anomalia din atmosfera a fost observata pentru prima data in anii ‚80, in zona de deasupra Antarcticii. Gauza din stratul de ozon urmeaza un ciclu anual, formandu-se in august, atingand maxima extindere in septembrie si inchizandu-se in luna decembrie. Anul acesta lucrurile par, insa, sa stea altfel. „In 2008, gaura din stratul de ozon a aparut mai tarziu decat era asteptat. In numai cateva saptamani, dimensiunile acesteia au depasit maxima de anul trecut”, se arata intr-o declaratie WMO.

Cercetatorii sunt ingrijorati de dimensiunile care continua sa creasca alegaurii din stratul de ozon. La data de 13 septembrie a acestui an, gaura acoperea o suprafata de 27 de milioane de kilometri patrati fata de maxima de 25 de milioane de kilometri patrati de anul trecut. Ce este si mai grav este ca oamenii de stiinta nu pot estima maxima de anul acesta.

Stratul de ozon protejeaza Terra de puternicele raze ultra-violete venite din spatiu, comportandu-se asemenea unui scut. Cercetatorii estimeaza ca aceasta se va reface complet de abia in anul 2075.

 

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase