Home » D:News » Premiul Nansen in domeniul Refugiatilor – 2008 acordat Programului de Actiune pentru Deminare in sudul Libanului

Premiul Nansen in domeniul Refugiatilor – 2008 acordat Programului de Actiune pentru Deminare in sudul Libanului

Premiul Nansen in domeniul Refugiatilor – 2008 acordat Programului de  Actiune pentru Deminare in sudul Libanului
Publicat: 17.09.2008
BEIRUT – Coordonatorul britanic al Programului Natiunilor Unite (ONU) de Actiune pentru Deminare in sudul Libanului impreuna cu cei 990 membri ai echipei de deminare vor primi Premiul Nansen in domeniul Refugiatilor– 2008 pentru eforturile eroice de indepartare a munitiei neexplodate care impiedica intoarcerea in conditii de siguranta a sute de mii de persoane deplasate intern sau evacuate din zonele de conflict.

Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati, Antonio Guterres a anuntat faptul ca acest premiu anual va fi oferit coordonatorului britanic al programului finantat de catre Natiunile Unite, Christopher Clark si echipei sale alcatuite din aproape 1 000 civili libanezi si internationali specializati in operatiuni de deminare.

"Chris Clark impreuna cu angajatii libanezi si internationali  ai Programului ONU de  Actiune pentru Deminare in sudul Libanului au muncit fara ezitare pentru a indeparta ramasitele razboiului si ale bombelor cu defragmentare (tip “cluster“) a spus Guterres. “Gratie eforturilor asidue si devotamentului lor, aceste echipe au creat conditiile necesare pentru revenirea acasa, in siguranta si demnitate, a celor aproape un milion de libanezi deplasati intern.”
In 2006, in numai cinci saptamani, in sudul Libanului au fost utilizate intre 2,6 si 4 milioane bombe de tip cluster israeliene. Peste 750 000 libanezi au parasit zona sudul tarii, stabilindu-se in nordul Libanului, ca persoane deplasate intern, in timp ce alte 250 000 persoane s-au refugiat in Siria sau chiar mai departe.
Programul ONU de Actiune pentru Deminare a jucat un rol crucial in sustinerea operatiunilor umanitare din sudul Libanului pe durata conflictului si in fazele initiale ale incetarii focului, cat si pe parcursul activitatilor de deminare aflate in desfasurare. Datorita acestor eforturi, sute de mii de refugiati si persoane deplasate intern sau evacuate s-au putut intoarce acasa in siguranta.
Premiul Nansen in domeniul refugiatilor se acorda in fiecare an unei persoane sau organizatii pentru merite deosebite in beneficiul refugiatilor. Premiul include suma de 100,000 dolari americani, pe care castigatorul o poate folosi in scopuri de binefacere.  Comitetul de Selectie Nansen a declarat ca alegerea lui Chris Clark si a echipei sale s-a datorat contributiei extraordinare adusa de catre acestia la cresterea gradului de  siguranta a persoanelor deplasate intern, a refugiatilor intorsi acasa, precum si a personalului organizatiilor umanitare. Programul de  Actiune pentru Deminare conduce si coordoneaza operatiunile de deminare demarate dupa retragerea in mai 2000 a trupelor israeliene, cat si operatiunea de indepartare a bombelor cu defragmentare, demarata dupa conflictul din iulie-august 2006.

Clark si-a petrecut mai mult de jumatate din viata lucrand in zone cu grad de risc foarte ridicat, activand inclusiv in armata britanica. La sfarsitul anilor ’90 devine director de proiect in cadrul Programului ONU de Actiune pentru Deminare in Sudan si Kosovo. In 2003, se alatura Centrului ONU de Coordonare pentru Deminare in sudul Libanului.
Echipa sa formata din personal libanez si international specializat in operatiuni de deminare a detectat si distrus cantitati mari de material precum si zeci de mii de mine. In urma razboiului de cinci saptamani desfasurat in 2006 in sudul Libanului, echipa si-a concentrat eforturile pe curatarea satelor si terenurilor agricole de fragmentele neexplodate presarate de catre bombele de tip „cluster”. Membrii echipei au indepartat aproximativ 149,000 fragmente neexplodate si au pregatit impreuna cu membrii comunitatilor locale planuri de masuri care sa conduca la intoarcerea acasa a peste 1 milion de libanezi evacuati. 
In lipsa interventiei profesioniste si rapide in 2006 datorata Programului ONU de Actiune pentru Deminare, desfasurarea eforturilor de asistenta umanitara in sudul Libanului ar fi fost extrem de dificila datorita fragmentelor neexplodate ale bombelor cu defragmentare precum si a altor tipuri de munitie, personalul civil si angajatii organizatiilor umanitare aflandu-se in pericol permanent.
Informatii privind masurile de siguranta in zonele minate, precum si harti rutiere actualizate au fost oferite zilnic personalului ONU si organizatiilor umanitare. Convoaiele  umanitare au fost insotite de catre membrii echipelor pentru a asigura deminarea de urgenta si pentru a acorda ajutor de specialitate victimelor, in caz de accident.

De la incheierea conflictului din 2006, in timpul operatiunilor de decontaminare, 39 membri ai echipei au fost raniti si 14 si-au pierdut viata. In plus, 195 civili au suferit rani datorate exploziei fragmentelor de bombe tip „cluster” sau a altor tipuri de munitie, in timp ce alti 20 de civili au fost ucisi. Eforturile echipei castigatoare ilustreaza importanta noului tratat care interzice folosirea bombelor cu defragmentare, tratat aprobat de peste 100 tari in mai 2008, in timpul Conferintei de la Dublin, proces la care Chris Clark si colegii sai au contribuit activ.
Ceremonia de inmanare a Premiului Nansen in domeniul Refugiatilor va avea loc in data de 6 octombrie 2008, la ora 18:00, la Palatul ONU din Geneva, in prima zi a lucrarilor Comitetului executiv al UNHCR – Agentia ONU pentru Refugiati.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase