Home » D:News » Acceleratorul de particule LHC, inoperabil pentru doua luni

Acceleratorul de particule LHC, inoperabil pentru doua luni

Acceleratorul de particule LHC, inoperabil pentru doua luni
Publicat: 22.09.2008
Cel mai mare accelerator de particule din lume, deja celebrul LHC, lansat cu mare fast la inceputul lunii, a suferit in urma experimentului desfasurat in data de 10 septembrie avarii mai grave decat anticipau initial operatorii sai, devenind inoperabil pentru cel putin doua luni, se anunta in editia online a CNN.

Expertii, care au patruns in tunelul circular de 27 de kilometri ce adaposteste Large Hadron Collider, pentru a identifica sursa defectiunii, au declarat ca nu se pot exprima cu exactitate referitor la originea problemei, insa aceasta s-ar datora, aparent, topirii a doi magneti superconductori, fapt ce ar fi condus la scurgeri importante de heliu si, implicit, la impotmolirea sistemului.

S-a crezut initial ca scurtcircuitarea unui transformator electric responsabil cu o parte din racirea sistemului ar fi problema avariei, insa, desi acesta a fost inlocuit weekend-ul trecut, in urma unor cercetari mai amanuntite, s-a constatat ca problema era mai grava decat s-a considerat initial.

James Gilles, reprezentant al CERN, Organizatia Europeana de Cercetare Nucleara, a declarat ca astfel de defectiuni sunt inerente folosirii unui accelerator de particule. Totusi, el a explicat ca problema nu este una comuna, deoarece, pentru eficienta maxima, LHC opereaza la temperatura zero absolut, mai mica decat cea intalnita in spatiul cosmic, iar, pentru remedierea defectiunii, sectorul avariat trebuie mai intai incalzit pret de cateva saptamani, pentru ca oamenii sa poata avea acces spre a face reparatiile necesare. Dupa rezolvarea problemei, sistemul va fi racit din nou.

Experimentul acceleratorului de particule al CERN spera sa dezvaluie mai multe despre asa numita “materie neagra”, despre antimaterie si posibile dimensiuni ascunse ale spatiului si timpului, LHC fiind un dispozitiv de coliziune al particulelor mult mai complex si mai puternic decat toate cele construite pana acum.

Sursa: CNN

Alte articole pe aceeasi tema:

Large Hadron Collider – experimentul care poate aduce Apocalipsa

Cine se afla in spatele experimentului LHC?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase