Home » D:News » Omul de Neanderthal, mare amator de hrana marina

Omul de Neanderthal, mare amator de hrana marina

Omul de Neanderthal, mare amator de hrana marina
Publicat: 24.09.2008
Pentru a supravietui in ceea ce se crede ca ar fi fost ultima lor reduta, oamenii de Neanderthal au ucis foci si au consumat delfini si fructe de mare. Evidenta ca Neanderthalienii aveau gusturi mai rafinate decat lasa sa se vada imaginea lor de oameni ai grotelor, vine din Gibraltar, unde s-au gasit urme ale sederii acestora, cu 26.000 de ani in urma, in pesterile Vanguard si Gorham.

Aici s-a sfarsit dominatia omului de Neanderthal care, cu 300.000 de ani in urma, se intindea din Asia pana in Europa de Vest, o dominatie a hominizilor care vanau prin paduri cu sulite masive si prosperau in frigul epocilor de gheata. In timp ce meniul lor era predominant alcatuit din carne de ren, mamut si alte astfel de mamifere, o analiza a ramasitelor din pesterile Gorham si Vanguard, localizate in Governor’s Beach, furnizeaza dovezi coform carora, ei ar fi consumat de asemenea hrana marina. “Cunosteam deja faptul ca Neanderthalienii erau mari consumatori de carne, din ramasitele de starvuri gasite in ascunzatorile lor din nordul Europei, dar acum dispunem si de dovada conform careia, pe coasta Mediteranei, ei au exploatat, de asemenea, hrana marina, intr-un mod similar cu cel al omului modern”, a explicat profesorul Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturala din Gribraltar . Conform cercetatorilor care le-au descoperit, toate ramasitele oaselor de foci, delfini si pesti din grotele oamenilor de Neanderthal, au diverse crestaturi si semne ale prepararii in vederea consumului. Cercetatorii cred, de asemenea, ca Neanderthalienii erau vanatori sezonieri si cunosteau distribuirea geografica a prazii lor, precum si comportamentul acesteia.
Cele doua teorii care incearca sa explice disparitia omului de Neanderthal (Homo neanderthalensis ) fac referire la posibilitatea ca reprezentantii acestei specii sa fi fost depasiti de stramosii nostri, Homo sapiens, in goana dupa resurse, sau exterminati pur si simplu de acestia.

Sursa: TheTelegraph
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase