Home » D:News » Humea, ultima planeta din sistemul nostru solar

Humea, ultima planeta din sistemul nostru solar

Humea, ultima planeta din sistemul nostru solar
Publicat: 24.09.2008
Ultima planeta, din categoria corpurilor ceresti de mici dimensiuni, din sistemul nostru solar, a capatat un nume: Humea. Numele a fost inspirat de zeita hawaiiana cu acelasi nume, zeita a fertilitatii si a nasterii in mitologia vechilor hawaiieni, anunta National Geographic.

Humea a fost descoperita in anul 2003 de care atronomul Jose-Luiz Ortiz de la Institutul de Astrofizica din Andaluzia, si a purtat, pana in prezent, numele EL61. Planeta a fost identifica in Centura Kuiper, un conglomerat de corpuri ceresti aflat la o distanta mai mare fata de Soare decat Neptun, cea mai indepartata planeta din sistemul nostru solar.

Conform astronomilor de la Universitatea Yale, Humea s-a format in urma unei puternice coliziuni care a avut loc cu miliarde de ani in urma, aceeasi coliziune care a dat nastere satelitilor sai naturali, Hi’iaka si Namaka (nume inspirate de fiicele aceleiasi zeite hawaiiene).

Numirea sa ca planeta a ridicat numeroase controverse in randul oamenilor de stiinta, dat fiind precedentul Pluto, cea care a fost retrogradata de la statutul de planeta cu putin timp in urma. „Exista cel putin 50 de corpuri ceresti in apropierea lui Pluto care pot fi incadrate la definitia de „planete pitice”, sustine Mike brown, unul dintre cercetatorii Universitatii Yale.

Sursa:National Geographic
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase