Home » D:News » Greselile savantilor fata de dinozauri

Greselile savantilor fata de dinozauri

Greselile savantilor fata de dinozauri
Publicat: 25.09.2008
Conform unor noi studii taxonomice, circa 135 de ani de controverse si confuzii au lasat nomenclatorul tuturor dinozaurilor descoperiti pana in prezent intr-o adevarata dezordine. Seria confuziilor intre specii precum si cazurile de greseli in clasificarea unui dinozaur in carnivor, erbivor, reptila sau pasare, este de-a dreptul coplesitoare, afirma paleontologii britanici din cadrul Universitatii din Bristol si ai Royal Society.

Noul studiu a descoperit ca nu mai putin de 1401 de denumiri date unor specii de dinozauri in intervalul cuprins intre anii 1824-2004, erau gresite. Circa 16% dintre denumiri erau duplicate, iar 32% din denumirile tuturor dinozaurilor cunoscuti contineau greseli de alta natura.
Marea rata de greseli nu este doar o problema a vanatorilor si colectionarilor de fosile, cat un semnal de alarma pentru expertii care trebuie sa fie extem de atenti atunci cand descriu o noua specie de dinozaur.
Faptul ca au fost descoperite atat de multe greseli nu reprezinta o supriza pentru paleontologi, dupa cum afirma cunoscutul paleontolog american, Mak Goodwin :
“ Cand lucrezi la taxonomia dinozaurilor, astfel de probleme fac deja parte din aceasta activitate. Trebuie tinut cont de fenomenul de speciatie la dinozauri, de diferentele intre pui, tineri si adulti, de fosilele exemplarelor bolnave. Sunt sigur ca descoperirea unor fosile variate apartinand unor astfel de indivizi, duce la ideea ca s-au descoperit specii noi, cand de fapt nu este de loc asa”
In varful listei erorilor se afla reputatii paleontologi Othniel Marsh si “regele dinozaurilor americani”, Edward Drinker Cope. Marsh a descoperit 80 de noi dinozauri intre anii 1870-1899. In prezent, doar 23 de specii din cele 80 erau cu adevarat diferite intre ele.

Sursa : Nature

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase