Home » D:News » Mai poate fi salvat Pamantul?

Mai poate fi salvat Pamantul?

Mai poate fi salvat Pamantul?
Publicat: 30.09.2008
Teama ca nu facem indeajuns de mult pentru a scadea emisiile de carbon face ca pentru oamenii de stiinta imposibilul sa fie mai aproape ca niciodata de realizare. Acestia s-au gandit la solutii pentru salvarea planetei demne de domeniul science-fiction, luand in serios ideea crearii unui climat global artificial, prin intermediul unor mega-proiecte de inginerie.

The Royal Society va lansa spre finele acestui an un studiu care va analiza posibilitatea salvarii planetei prin geoinginerie, prin crearea unui climat la o scara inimaginabila pana in prezent.
Printre ceea ce ar putea face geoingineria pentru noi este fertilizarea oceanelor cu fulgi de fier pentru a scadea nivelul de dioxid de carbon din atmosfera, crearea mai multor nori reflectorizanti sau chiar pomparea unor cantitati mari de particule de sulfat in aer, pentru a simula eruptiile vulcanice care blocheaza razele solare.

“Nu este inca foarte clar modul in care aceste artificii ingineresti pot functiona, cu atat mai putin se cunoaste impactul pe care l-ar putea avea asupra societatii umane si asupra mediului. Insa nici una dintre aceste tehnologii nu sunt 100% sigure si lipsite de repercursiuni, prin urmare eforturile comune de salvare a planetei prin mijloace naturale ar trebui sa continue.”, sustine Lordul Rees de Ludlow, presedintele The Royal Society.
Cu toate acestea, profesorul Ken Caldeira de la Universitatea Stanford sustine ca este bine sa stim din timp daca este cazul ca geoingineria sa intervina, pentru ca astfel de procese necesita mult timp pentru a fi dezvoltate corespunzator. “Desi eforturile de reducere a emisiilor de carbon sunt considerabile la nivel mondial, pana in prezent, rata de scadere a acestora este destul de mica. Daca semnalele de alarma cu privire la starea mediului, venite din partea comunitatii stiintifice vor continua, testarea unor noilor sisteme artificiale va incepe cat de curand.”, concluzioneaza profesorul Caldeira.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase