Home » D:News » Unde s-a refugiat viata in timpul Marii Extinctii

Unde s-a refugiat viata in timpul Marii Extinctii

Unde s-a refugiat viata in timpul Marii Extinctii
Publicat: 06.10.2008
Cea mai mare extinctie din istoria Terrei, o veritabila Apocalipsa in opinia oamenilor de stiinta, a avut loc in urma cu 250 de milioane de ani, in era numita Permian, atunci cand incalzirea globala a dus la disparitia a 95% dintre formele de viata marine si 70% dintre cele de pe uscat. Cu toate acestea, o mica parte a vietuitoarelor a reusit sa reziste. Dar cum?

In perioada Marii Extinctii, Pamantul arata ca un imens loc lipsit de viata. Curentii oceanici, vitali in procesul climei, se oprisera. Alge uriase isi facusera loc in mari si oceane absorbind cea mai mare parte a oxigenului si sufocand orice urma de viata animala. Emanatiile de sulfit de hidrogen formau, in acelasi timp, o concentratie letala pentru orice organism. O expeditie arheologica a cercetatorilor de Universitatea din Calgary a dezvaluit, insa, un fenomen pe care nimeni nu se astepta sa il descopere; urme ale un ecosistem marin intact.

Printre rocile vechi de 250 de milioane de ani, arheologii au descoperit urme de artropode, dinti de peste si crustacee preistorice. „Descoperirea este una extraordinara. Este ca si cum, intr-un imens desert, ai descoperi o oaza minuscula, plina de viata. In unele roci am descoperit urme a cel putin 23 de specii diferite”,sustine Tyler Beatty, seful echipei de arheologi.

Cum a fost, totusi, posibil ca intr-un loc aproape mort, viata sa erupa cu atata forta? „Putem spune cu certitudine ca doar norocul a dus la perpetuarea vietii. Valurile puternice si furtunile din acea perioada asigurau o aerare suficienta vietii din veritabila oaza marina. Ganditi-va ca la numai 50 de metri distanta de acest habitat se intindea o imensitate letala”, adauga Beatty.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase