Home » D:News » Ceramica maya, un mister inca nedezlegat

Ceramica maya, un mister inca nedezlegat

Ceramica maya, un mister inca nedezlegat
Publicat: 08.10.2008
Materia prima din care a fost creata ceramica maya a reprezentat pentru multa vreme o veritabila piatra de incercare pentru cercetatori. Chiar daca analizele geochimice recente au reusit sa aduca o lumina partiala asupra compozitiei acestei ceramici, sursa ingredientelor folosite de misteriasa civilizatie precolumbiana ramane si astazi un mister pentru stiinta, se arata in editia online a publicatiei ScieneNews.

Indiciile geochimice arata faptul ca mayasii foloseau la fabricarea ceramicii un amestec de lut si cenusa vulcanica. Analizele microscopice asupra bucatilor de ceramica descoperite in situl arheologic El Pilar, la granita dintre Guatemala si Belize, demonstreaza ca particulele de cenusa provin dintr-un vulcan inca activ. Cu toate aceste, nu exista niciun indiciu care sa dovedeasca existenta unui vulcan activ in zona populata de mayasi. „Misterul care inconjoara ceramica maya este cu atat mai mare cu cat nu se poate pune problema importului acesteia. Civilizatia maya nu avea drumuri si animale de povara care sa permita transportul unei ceramici atat de fragile. Pe de alta parte, ideea ca materia prima ar fi fost importata nu are acoperire. Este greu de crezut ca mayasii transportau anual tone de cenusa vulcanica de la sute de kilometri distanta”, declara Brianne Catlin, geoarheolog in cadrul Universitatii din California.

Catlin, alaturi de echipa sa, studiaza in prezent compozitia chimica a cenusii vulcanice de la cei mai apropiati vulcani, situati la 350, respectiv 400 de kilometri, de situl de la El Pilar. Primele rezultate nu dovedesc, insa, o legatura intre ceramica maya si cenusa recoltata din aceste locatii.

Sursa:ScienceNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase