Home » D:News » Castorii canadieni salveaza pasarile cantatoare

Castorii canadieni salveaza pasarile cantatoare

Castorii canadieni salveaza pasarile cantatoare
Publicat: 13.10.2008
Conform unui studiu efectuat de Wildlife Conservation Society in Canada, barajele construite de castori de-a lungul cursurilor de apa duc la salvarea multor specii de pasari cantatoare.

Studiul aparut in luna octombrie a anului curent sustine ca, prin constructia barajelor, castorii influenteaza calitatea biotopurilor respective. Astfel este stimulata prezenta in zona a unei diversitati cat mai mari de pasari cantatoare si migratoare. In preajma barajelor construite de castori din trunchiuri de copaci, crengi, ramuri, plante, pamant si pietris, pasarile gasesc adapost in vegetatia inconjuratoare, precum si locuri de cuibarit.
Cercertarile au descoperit ca exista o legatura stransa intre prezenta barajelor si digurilor castorilor si diversitatea pasarilor. Populatiile de castori din America de Nor, numarau milioane de exemplare in urma cu doar 100 de ani. La inceputul secolului trecut numarul lor a scazut dramatic datorita comertului cu blanurile acestora precum si datorita cresterii cererilor de ulei de castor.

Castorii sunt considerati si in prezent o specie de animale daunatoare, datorita unor proprietari ignoranti care cred ca acestia distrug padurile si deviaza cursurile de apa. Conform studiilor, castorii nu au creat niciodata falsele dezastre ecologice de care sunt adesea invinuiti; aceasta in timp ce alte studii evidentiaza rolul lor decisiv in cadrul ecosistemelor locale prin regularizarea naturala a cursurilor de ape din zona. “Castorii sunt, de fapt, niste ingineri esentiali pentru ecosisteme. Barajele lor ajuta la recuperarea habitatelor degradate ale multor alte specii si, de multe ori, sunt solutia cea mai buna a naturii de a salva mlastinile si zonele umede” afirma Steve Zack, co-autor al studiului desfasurat in provincia canadiana Alberta.

Sursa : Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase