Home » D:News » Jocul de culoarea, atelier de arta plastica pentru copii de 7-13 ani

Jocul de culoarea, atelier de arta plastica pentru copii de 7-13 ani

Jocul de culoarea, atelier de arta plastica pentru copii de 7-13 ani
Publicat: 13.10.2008
La Fundatia Calea Victoriei din 7 noiembrie

Orice intalnire cu copiii sta sub semnul jocului. Noi ne jucam cu creioane, acuarele, tempera, plastilina, lut, hartie si ce mai vrem, incercand sa vedem ce-i cu ele si sa le gasim un rost. Descoperim impreuna punctul, linia, pata – elemente care ne imping spre forma. Vedem ca lumina poate exercita asupra ei unele deformari, vedem ca o putem percepe prin intermediul umbrei si al luminii.

Dar pentru asta trebuie sa sarim din foaie direct in lut, unde cream obiecte, obiecte reale. Dar lumina inseamna si culoare. O descompunem si o recompunem si ne vom afla in fata unei palete nemarginite de nuante, tonuri, contraste, raporturi, intensitati etc .etc. cu care ne jucam cum vrem noi. In ceea ce priveste asternerea culorii pe hartie, vorbim despre tusa si despre tipurile de suprafete pe care le putem obtine. Dar oricat de jucaus ar fi totul, am obosit un pic de la atata predat. Asa ca facem o plimbare in parc, unde, daca suntem atenti, vedem cum ochiul nostru percepe lucrurile in perspectiva.
Si iata-ne cu abc-ul invatat si pregatiti pentru a scrie cuvinte: acum putem vorbi despre compozitie, si vedem ca ea este importanta, fie ca o construim liber sau riguros. N-ar strica sa facem o vizita la muzeu, unde privim opere de arta mai cu atentie, observand si intelegand.

Tematica atelierelor de arta plastica este urmatoarea:
1. intilnire si discutie introductiva
2. punctul, linia, pata
3. modelaj in lut
4. monocromie
5. clar obscurul
6. tusa si tipurile de suprafete
7. culoarea (cercul cromatic)
8. compozitia inchisa sau deschisa, statica sau dinamica.
9. exercitiu de creativitate constand in realizarea unei lucrari pornind de la niste cuvinte date.
10. invatam cate ceva despre corpurile geometrice
11. desen dupa natura moarta
12. colajul
13. iesire din atelier (parc sau muzeu)
14. exercitiu de creativitate si de atentie (constand in confectionarea unei lucrari pornind de la o foaie de hartie pe care este lipita o parte dintr-o lucrare a marilor maestrii urmind ca restul sa fie continuat in armonie cu bucatica de lucrare data).
15. compozitie abstracta in culoare (din forme nedefinite).
16. invatam sa desenam corpul uman.
17. compozitie cu personaje.
Profesorul este Maria Irina Petreanu, studenta a Universitatii de Arte Plastice, sectia sculptura. In final se va organiza o expozitie la fundatie cu cele mai reusite lucrarile realizate de cursanti.

FUNDATIA CALEA VICTORIEI
www.victoriei.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase