Home » D:News » O noua varianta a exodului primilor Homo sapiens

O noua varianta a exodului primilor Homo sapiens

O noua varianta a exodului primilor Homo sapiens
Publicat: 14.10.2008
Cercetatorii au identificat o posibila ruta urmata de catre Homo sapiens, in perioada migratiei dinspre Africa catre restul lumii.

Un nou studiu publicat in revista PNAS, propune un coridor migrational “ud” prin Libia, care este posibil sa fi fost folosit de inaintasii oamenilor moderni pentru a coloniza Europa si Asia. Conditiile climatice si hidrologice incurajeaza aceasta teorie. Ca si in zilele prezente, nordul Africii era acoperit de desert, ceea ce reprezenta un obstacol important pentru reprezentantii Homo sapiens care vroiau sa traverseze de la sud la nord continentul. Conform cercetatorilor, un bazin mare de apa ocupa inainte centrul Saharei, format ca urmare a unor caderi masive de apa in urma cu 130 000 si 170 000 de ani, intr-o perioada interglaciara. Din acesta porneau doua cursuri de apa care se varsau in Marea Mediterana. Imaginile captate prin satelit indica prezenta unor canale care treceau din Sahara catre Libia, iat testele geochimice sustin faptul ca acestea au fost active in timpul ultimei perioade interglaciare.

“Este o ruta viabila pe care este posibil ca inaintasii oamenilor moderni sa o fi urmat”, declara autoarea studiului, Anne Osborne, pentru BBC News. Similaritatile intre stilul uneltelor din piatra descoperite in Chad si Sudan si cele manufacturate in Libia in aceeasi  perioada, vine in suportul acestei teorii. Desi este inca neclara ruta primelor migratii masive, fosile ale Homo sapiens sunt dovezi incontestabile ale prezentei lor in Levant cu 100 000 de ani in urma.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase