Home » D:News » O lume disparuta. Comunismul pe intelesul tinerilor

O lume disparuta. Comunismul pe intelesul tinerilor

O lume disparuta. Comunismul pe intelesul tinerilor
Publicat: 15.10.2008
Un atelier cu scriitorul Ion MANOLESCU, din noiembrie la Fundatia Calea Victoriei

Atelierul isi propune sa familiarizeze publicul tinar cu mecanismele formative ale unui sistem totalitar: comunismul romanesc. Privit in dubla ipostaza (politica si culturala), comunismul va fi descris din perspectiva studiilor culturale, care imbina trei tipuri de discursuri: antropologic, literar si biografist. „Lumea disparuta” a perioadei 1944-1989 va fi recuperata deopotriva istoric si anecdotic, intr-o incercare de a explica modalitatile prin care comunismul a modificat psihologia individuala, cu precadere pe cea a elevului.Premisa celor trei intilniri din cadrul atelierului va fi aceea ca, din punctul de vedere al educatiei scolare, sistemul comunist a functionat ca un motor subtil de indoctrinare. Participantii sint incurajati sa interactioneze permanent cu vorbitorul si tema atelierului. Ei vor primi un bogat material ilustrativ (fotografii de epoca; texte de manuale; benzi desenate comuniste etc.), pe care il vor putea analiza si comenta.

Atelier 1
Popular vs. ilegitim. Cum a reusit comunismul sa se instaleze in Romania?
Prima intinire isi propune sa dezbata principalele teorii legate de instaurarea comunismului in Romania anilor 1944-1947. Expunerea si discutiile vor urmari motivatiile istorice, politice, culturale si psihologice ale acreditarii unui sistem impopular, dar prolific. Publicul va beneficia de o cronologie a comunismului autohton si va fi introdus in primele manifestari ale distorsiunii educative puse in miscare de acesta.

Atelier 2
Elevi de ieri si de azi. Sistemul scolar in comunism
A doua intilnire este dedicata analizei Abecedarelor si manualelor comuniste, cu precadere a celor de limba si literatura romana. Expunerea se va axa pe dezbaterea si ilustrarea obiectivelor invatamintului comunist, privite ca strategii de manipulare a personalitatii elevului. Atelierul va fi ilustrat cu texte patriotice de manuale, grafica de propaganda, fotografii politice, benzi desenate ideologizate.

Atelier 3
Amintiri din comunism. Adolescenta ca trauma sau nostalgie
Ultima intilnire va pune in discutie amintirile perioadei de liceu si facultate a anilor ’80. Biografia va servi ca manual de analiza a traumelor si nostalgiei aduse de sistemul de invatamint al „Epocii de Aur”. Publicul va putea reconstitui si analiza atmosfera scolara a perioadei Ceausescu pe baza marturiilor autorului (extrase din volumul memorialistic O lume disparuta, Polirom, 2004 si din romanul Derapaj, Polirom, 2006).
www.victoriei.ro

Ion Manolescu este Conferentiar Dr. la Catedra de Literatura Romana a Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti, bursier New Europe College (NEC), 1996-1997, Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS), 1998, New Europe College-LINK (NEC-LINK), 2005-2006.
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase