Home » D:News » Vaticanul rupe tacerea dupa 25 de ani

Vaticanul rupe tacerea dupa 25 de ani

Vaticanul rupe tacerea dupa 25 de ani
Publicat: 17.10.2008
Conform declaratiilor filmate ale unui fost cardinal al Vaticanului, Papa Ioan Paul al II-lea a fost injunghiat in anul 1982 de un preot, dar rana a fost tinuta in secret mai mult de un sfert de secol.

Evenimentul s-a intamplat  la un an dupa ce Sfantul Parinte a fost tinta unui atac armat in Piata Sfantul Petru, iar dezvaluirea este facuta intr-un documentar recent, de catre Stanislaw Dziwisz, cardinal al Cracoviei, care l-a slujit pe Ioan Paul timp de aproape 40 de ani.

Testimonialul narat de actorul britanic Michael York reprezinta ecranizarea putin romantata a memoriilor cardinalului Dziwisz, publicate anul trecut. Premiera filmului a avut loc ieri la Vatican, in prezenta Papei Benedict.

Pe 12 mai 1982, Ioan Paul se afla in vizita in orasul religios Fatima din Portugalia, pentru a multumi ca a supravietuit atacului lansat pe 13 mai 1981 de turcul Mehmet Ali Agca. Atunci, un preot alienat ultraconservatorist, Juan Fernandez Krohn, l-a atacat cu un pumnal, dar a fost doborat de politie si arestat. Faptul ca papa a fost atins si ranit de cutit nu a fost cunoscut pana astazi.

“Pot acum sa dezvalui ca Sfantul Parinte a fost ranit. Cand ne-am intors in camera din sanctuar, sangera”, spune Dziwisz in film. Ioan Paul si-a continuat misiunea, dar a pastrat secretul ranirii. Preotul Krohn a petrecut cativa ani in inchisoare inainte ca Portugalia sa-l expulzeze.

Sursa : The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase