Home » D:News » Dinozaurii nu au fost primii mari migratori

Dinozaurii nu au fost primii mari migratori

Dinozaurii nu au fost primii mari migratori
Publicat: 23.10.2008
Contrar convingerilor de pana acum, este posibil ca dinozaurii din regiunile polare sa nu fi calatorit distante atat de mari pe cat se banuia initial, in migratiile lor bianuale.

Phil Bell si Eric Snively, cercetatori in cadrul Universitatii din Alberta, sugereaza ca in migratia lor din timpul iernii, dinozaurii de la poli s-ar fi rezumat la o raza de acoperire mult mai mica decat s-a crezut anterior, ceea ce inseamna ca drumetiile lor erau mult mai scurte.

Presupunerea initiala ca aceste animale ar fi calatorit pe distante de noua ori mai mari decat cele parcurse de elani sau de patru ori mai mari decat cele ale antilopelor gnu le-a oferit statutul celor mai prolifici migratori din istorie. “Exista opinii ferme in ce priveste migratia dinozaurilor, insa am decis sa folosim o abordare diferita, analizand variabile precum consumul de energie presupus de deplasarea pe distante mari a unor animale masive, cum erau dinozaurii”, a spus Bell.

Cercetarile efectuate i-au condus pe oamenii de stiinta la ideea ca dinozaurii migratori obisnuiau sa parcurga aproximativ 3.000 de kilometri intr-o calatorie dus-intors – pe o perioada de pana la sase luni – adica jumatate din distanta estimata in trecut. Date fiind dimensiunile lor, Bell si Snively au conchis ca dinozaurii nu ar fi fost capabili sa sustina eforturile presupuse de o calatorie mai indelungata.

De asemenea, multe tipuri de dinozauri au supravietuit in regiunile polare si au facut fata conditiilor destul de bine. Ca atare, nu ar fi trebuit sa migreze pe distante prea mari din habitatul lor. Aceste animale nu se puteau deplasa din mediu dintr-o varietate de motive si au trebuit sa se adapteze frigului si iernilor grele, asa cum fac mamiferele de astazi.

Sursa:ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase