Home » D:News » Energia nucleara – solutia impotriva incalzirii globale?

Energia nucleara – solutia impotriva incalzirii globale?

Energia nucleara – solutia impotriva incalzirii globale?
Publicat: 23.10.2008
In cautarea unor solutii salvatoare, oamenii de stiinta se intreaba daca nu cumva energia nucleara este solutia care va scapa Pamantul de catastrofa spre care se indreapta. Centralele nucleare produc zero emisii de carbon intr-un ciclu de viata, insa construirea si intretinerea lor este atat de costisitoare, incat aceleasi sume ar putea fi investite in sursele de energie reciclabile.

Cu toate acestea, cererea crescuta de energie implica si o marire proportionala a pretului combustibililor de baza, ceea ce va forta guvernele sa treaca, chiar si fara voia lor, la producerea energiei prin intermediul centralelor nucleare, anunta un raport publicat de Agentia pentru Energie Nucleara din Franta. Acestia propun trei scenarii posibile. Daca energia provenita din surse reciclabile si tehnologia de captare a emisiilor de carbon se dovedesc a fi un succes, iar pe cealalta parte, publicul nu se arata de acord cu functionarea centralelor nucleare, reactoarele acestora vor fi inlocuite dupa ce se uzeaza cu unele mai mici, fara a se mai construi altele. In cel de-al doilea scenariu, energia provenita din surse reutilizabile nu da rezultate, prin urmare trebuie completata de cea nucleara, care va prelua o mare parte din productia de energie. Cea de-a treia varianta prevede posibilitatea ca guvernele sa renunte definitiv la energia nucleara, insa autorii studiului nu iau in serios aceasta teorie, deoarece sursele actuale, reciclabile sau nu, nu pot sustine in totalitate cererea.

“Chiar daca ramane varianta centralelor nucleare, expanisunea va mai dura cateva decade. Este necesara o interventie urgenta pentru reducerea emisiilor de carbon, insa aruncarea banilor pe construirea uriaselor centrale nucleare este o distractie scumpa si periculoasa”, declara Neil Crumpton din cadrul asociatiei Friends of the Earth. In prezent, mai multe tari europene iau in calcul posibilitatea de a construi astfel de centrale care sa asigure nevoia de energie pe teritoriul tarii lor.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase