Home » D:News » Spalarea creierului devine o realitate stiintifica

Spalarea creierului devine o realitate stiintifica

Spalarea creierului devine o realitate stiintifica
Publicat: 23.10.2008
Oamenii de stiinta vor fi, cat de curand, capabili sa stearga amintirile neplacute ale unei persoane, un tratament care va putea vindeca traumele si fobiile din randul care au suferit experiente traumatice, anunta TheTelegraph.

Neurobiologii cred ca indepartarea memoriilor nedorite si a fobiilor se poate efectua fara a dauna creierului. O astfel de tehnica va putea fi folosita, spre exemplu, in cazul veteranilor de razboi si a celor afectati de diverse fobii. Tratamentul va putea fi aplicat chiar si in cazul celor care au suferit depresii din dragoste, sustin aceiasi oameni de stiinta.

„Chiar daca memoriile au un rol crucial in formarea, adaptarea si supravietuirea unui individ, indepartarea unor fragmente traumatice dintre acestea poate ajuta o persoana sa traiasca mai bine”, declara Joe Tsien, neurobiolog in cadrul Institutului de Medicina din Georgia, Statele Unite ale Americii.

Testele cercetatorilor americani au fost, pana in prezent, incununate de succes. Folosind soareci, acestia au putut indeparta amintirile neplacute ale acestora folosind o enzima de calciu numita CamKII. „La fel ca si veteranii de razboi, soarecii pot pastra multa vreme in memorie experientele traumatizante. Introducandu-i o astfel de stare unui soarece, ne-am putut da seama de momentul in care acesta a uitat-o. Dupa ce a fost curentat in momentul intrarii intr-o incapere, cobaiul a refuzat sa mai incerce patrunderea in respectivul spatiu. Dupa aplicarea tratamentului, de fiecare data, acesta se comporta de parca nu ar fi stiut absolut nimic despre potentialul pericol”, adauga acelasi Joe Tsien.

Cercetatorii sustin ca o astfel de terapie nu va necesita o dureroasa interventie chirurgicala ci nu va necesita decat o injectie sau ingerarea unei pilule. Totodata, medicii americani trag un semnal de alarma cu privire la folosirea irationala a unor asemenea potentiale pilule si a efectelor nedorite pe care le pot avea asurpa psihicului uman.

Sursa:TheTelegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase