Home » D:News » Vacile si masinile raman responsabile de efectul de sera

Vacile si masinile raman responsabile de efectul de sera

Vacile si masinile raman responsabile de efectul de sera
Publicat: 24.10.2008
O turma de 200 de vaci produce mai multe gaze cu efect de sera decat o masina de familie care ruleaza peste 5 000 de kilometri in decursul unui an de zile. Descoperirea care a luat prin surprindere si pe cei mai sceptici crescatori de vite, a fost efectuata de catre un grup de specialisti din Porthsmouth University din Marea Britanie

Profesorul Andy Thorpe, conducatorul echipei de specialisti, este de parere ca un numar de 200 de vaci domestice emit in decursul unui an mai mult metan decat emisiile unei masini de familie care arde in aceeasi perioada de timp o cantitate de 21 400 litri de benzina. El adauga de asemenea ca emisiile de dioxid de carbon a crescut cu 31% in ultimii 250 de ani, in timp ce in acelasi interval, emisiile de metan au crescut cu 149%.

Metanul are un efect mai mare decat dioxidul de carbon in cadrul procesului de incalzire globala, pe langa acest aspect ingrijorator metanul ramane in atmosfera mai mult timp decat dioxidul de carbon. Toate studiile de specialitate indica metanul drept responsabil de amplificarea cu 25 % a procesului de incalzire globala suportat de planeta noastra inca din anul 1750.

Intre 55-70% din metanul eliberat in atmosfera, este produs de activitatea omului, indeosebi de cresterea vacilor, oilor si caprelor, animale erbivore rumegatoare al caror stomac multicameral produce o mare cantitate de metan pe masura ce acestea digera iarba. Circa 75 % din metanul produs de vite vine din tarile in curs de dezvoltare, Brazilia si India ocupand primele locuri. Situatia este fara scapare, restrictionarea consumului de lapte si carne de vaca, ar duce la un alt efect dezastruos, pentru ca astfel s-ar tripla cererea mondiala de carne de peste si cereale.

Sursa : Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase