Home » D:News » Ar putea exista viata pe Titan

Ar putea exista viata pe Titan

Ar putea exista viata pe Titan
Publicat: 30.10.2008
Recenta descoperire a activitatii electrice pe cea mai mare luna a lui Saturn naste suspiciunea ca Titan ar putea fi un loc propice vietii.

Conform cercetatorilor, la o temperatura de -180 grade Celsius, Titan este in prezent mult prea inghetata pentru a gazdui vreo forma de viata cunoscuta. Totusi, un nou studiu a identificat in stratul gros de nori care inconjoara astrul, semnalele vagi ale unui camp electric natural asemanator cu energia emanata de fugerele de pe Terra. “Pana acum, nicio activitate a descarcarilor electrice nu a fost observata in atmosfera lui Titan”, a declarat Juan Antonio Morente de la Universitatea Granada din Spania. “Dar semnalele care au fost detectate recent sunt o dovada incontestabila a existentei activitatii electrice”, adauga cercetatorul. Se crede ca fulgerele sunt responsabile de stimularea reactiei chimice care a condus la originile vietii pe planeta noastra. Jeffry Bada, de la Institutul de Oceanografie Scripps, crede ca procesul prin care fulgerele ar fi aprins scanteia vietii pe Pamant este unul cu aplicare universala si s-ar putea manifesta similar in multe medii, inclusiv pe Titan.

Sustinatorii teoriei formarii vietii pe Titan noteaza ca o serie de evenimente cosmice ar putea duce la incalzirea astrului suficient cat sa topeasca gheata si sa o transforme in apa. Ceea ce astronomii stiu insa cu siguranta in prezent este ca Titan nu are un camp magnetic propriu si graviteaza in jurul mangnetosferei lui Saturn la o distanta variabila. Acest lucru inseamna ca puterea campului magnetic dintre luna si planeta se schimba constant, facand suprafata lui Titan mai vulnerabila in calea razelor cosmice daunatoare. “In absenta unei protectii ferme impotriva radiatiilor, existenta vietii este mai putin probabila.” spune Morente.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase