Home » D:News » Migratia rinocerului lanos in Europa s-a produs mai devreme decat se credea

Migratia rinocerului lanos in Europa s-a produs mai devreme decat se credea

Migratia rinocerului lanos in Europa s-a produs mai devreme decat se credea
Publicat: 12.11.2008
Un craniu de rinocer lanos din Europa, refacut recent, arata ca astfel de creaturi gigant populau odata zona centrala a Germaniei. Mamiferele obisnuiau sa traiasca in regiunile neforestiere de la poalele muntilor Kyffhauser.

In Pleistocen, un ghetar aflat la doar cativa kilometri departare, s-a extins din Scandinavia spre sud-vest, ocupand inclusiv pasunile locuite de catre rinocerii lanosi. Acestia si alti reprezentanti ai megafaunei au reusit insa sa supravietuiasca si sa gaseasca noi surse de hrana. Tipologia uniforma a vegetatiei care a aparut ca urmare a conditiilor climatice speciale, s-a extins dinspre vechile teritorii ocupate catre Europa centrala.

“Acesta este cel mai vechi rinocer lanos gasit in Europa, iar analizarea lui ne ofera o multime de informatii referitoare la raspandirea animalelor adaptate la frig, departe de habitatul lor natural.”, declara paleontologul Ralf Dietrich-Kahlke. Craniul a fost descoperit in urma cu un secol intr-o cariera de piatra de la poalele muntilor Kyffhauser, dar in momentul descoperirii era deja spart in mai mult de 50 de fragmente. Acestea au fost lipite integral abia in prezent, de catre paleontologii de la Institutul de Cercetari Senckenberg din Weimar, obtinand cel mai complet Coelodonta tologoijensis din lume. Specimenul reconstruit ofera dovezi clare ale migratiei acestei specii de rinocer lanos in Europa, chiar inainte de prima glaciatiune. Animalul avea in jur de 12 de ani cand a murit, in urma cu 460 000 de ani.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase