Home » D:News » Parul oamenilor are aceleasi origini cu ghearele dinozaurilor

Parul oamenilor are aceleasi origini cu ghearele dinozaurilor

Parul oamenilor are aceleasi origini cu ghearele dinozaurilor
Publicat: 12.11.2008
Originea firelor de par se pierde in negura timpului, specialistii afirmand ca parul a aparut pentru prima oara la un stramos comun al mamiferelor, reptilelor si pasarilor. Cel putin asa afirma un ultim studiu dedicat acestui subiect, studiu care a descoperit gene asociate cu cresterea fanerelor, deopotriva in cadrul soparlelor si gainilor.

Cu toate ca reptilele si pasarile nu au blana, ghearele acestora contin proteine aproape indentice cu cele descoperite in compozitia firelor de par ale oamenilo precum si in unghiile acestora, suprafata limbii sau in cadrul glandei timusului. De la aparitia acestui ultim stramos comun al vertebratelor terestre, in ciuda faptului ca dinozaurii au disparut cu mult inainte de aparitia omului, ambele grupe de vertebrate au mostenit genele responsabile de cresterea parului si a ghearelor acestor animale extincte. Pe scurt, se pare ca noi oamenii suntem rude indepartate cu dinozaurii.
“Ipoteza noastra se bazeaza pe faptul ca acest stramos comun a dezvoltat proteine necesare cresterii de gheare necesare pentru catarat in copaci. Mai apoi, pe masura ce procesul evolutiv a ajuns si la mamifere si, implicit, oameni, aceleasi proteine stravechi sunt responsabile de cresterea blanii si parului acestora”, afirma Leopold Eckhart, cercetator in cadrul Departamentului de Dermatologie din cadrul Universitatii de Medicina din Viena.

Sursa : Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase