Home » D:News » Templul din Epoca de Piatra, locul de nastere al civilizatiei

Templul din Epoca de Piatra, locul de nastere al civilizatiei

Templul din Epoca de Piatra, locul de nastere al civilizatiei
Publicat: 18.11.2008
Are de doua ori varsta oficiala a piramidelor sau a cuvantului scris. Cand a fost construit, tigrii cu coltii sabie si mamutii lanosi inca mai migrau, iar Epoca de Gheata tocmai se terminase.

Templul de la Gobelki Tepe din sud-estul Turciei, dateaza de 11 500 de ani, dinainte ca oamenii sa cunoasca agricultura si cresterea animalelor domestice.
Conform arheologului Klaus Schmidt, seful santierului arheologic, este posibil ca acest lacas sa fie insusi locul de nastere al agriculturii si al religiei organizate, prin urmare, al civilizatiei. “Acesta este primul lacas de cult construit de om”, este de parere Schmidt. Acesta a mai declarat ca nu au fost identificate dovezi ale unei asezari permanente, desi au fost gasite plante si ramasite animale. Insa toate oasele apartin unor animalelor salbatice, iar plantele au fost culese din natura.

Pentru arheologi acesta este un semn ca structura masiva a fost ridicata de o comunitate de vanatori si culegatori, nu de catre una agricola. Cu toate acestea, uriasii monoliti din calcar, care au 3 metri inaltime si cantareasc cateva tone fiecare, contin reprezentari ale unor vulpi, scorpioni, lei si pasari. Constructorii sit-ului nu erau o comunitate agricola, insa erau departe de a fi primitivi. “Aceasta descoperire ne demostreaza ca schimbarile socioculturale au venit primele, iar agricultura mai tarziu. Zona reprezinta originea reala a viitoarelor societati neolitice complexe”, a declarat arheologul Ian Hodder pentru revista Smithsonian.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase